diumenge, 29 de desembre del 2013

DESDE SES ILLES

Les festes de Nadal les solem associar  amb familia, amics, regals, cava, pero sobretot, amb menjar.
Acabem tots, després de dos setmanes a petar, i amb la promesa de començar dieta passat festes, ni que sigui per depurar el cos després dels excesos nadalencs.
Ja que es època de menjar, vull parlar una mica de la gastronomia de l'illa de Mallorca i dels plats o dolços típics de cada època de l'any.
Per a molts el primer que passa pel cap es la sobrassada i l'ensaimada (productes que fins que no els tastes a mallorca no saps el que es una bona sobrassada o ensaimada), però la gastronomia mallorquina és molt més àmplia, i està basada sobretot en en verdures i oli, productes ben mediterranis.
Així doncs, el que marca el caràcter de la gastronomia són, el cultiu de verdures i cereals, les matances, i la pesca.
La cria de porcs i la matança d'aquests permet no solament disfrutar de la sobrassada, sino també d'una àmplia varietat d'embotits, com pernil, camaiot i butifarró.
En tema de dolços, també hi ha un gran assortiment, ja que a l'illa hi ha una gran tradició pastissera que data del segle XIV. Son típiques les coques de patata i anís, els robiols per setmana santa (mitjes llunes de pasta farcides de mermelada o cabell d'angel), els crespells  (el que nosaltres coneixem com a mantecados).
Agermanats amb la gastronomia de lleida, en que es ben típica la coca de recapte, aquí 
tenim la coca de trampó, ben fàcil de fer i ben bona. És una coca de recapte amb pebrot verd, tomata i ceba, un bon rajolí d'oli, i al forn.
Un altre plat que ens agermana amb els catalans és el pa amb tomata, que ells en diuen pa amb oli, son llesques de pa de pagès, lleugerament torrades, fregades amb tomàtiga de ramallet (tomata de sucar) i un rajolíi generós d'oli. Hi ha moltes pambolieries per l'illa i es típic quedar per anar a fer un pa amb oli,un plat sencill i barat.
Per èpoques de l'any, al gener, es tradició per la setmana dels barbuts (entre ells Sant Sebastià)  sortir al carrer i fer foguerons per a torrar (es a dir, menjar carna a la brasa), que junt amb el pa amb oli, es un dels menjars que es fa quan es reuneix molta gent.

Per carnestoltes, al febrer, es fan espinagardes (coques de recapte amb espinacs) i ensaimades de carnestoltes, amb un tros de sobrassada i carabassó confitat a sobre.

Per pascua, tenim les panades de carn, pasta rodona farcida de carn de matança, saïmi opcionalment s'hi podem posar pèsols.

A l'estiu, que no faltin els gelats, ben típics de la zona de sòller, i durant tot l'any,un dels plats típics que podreu trobar a tots els menús es el frit mallorquí, que pot ser de matança o de peix. 
Els ingredients principals son carn i fetge de porc o corder, fregit amb oli, ceba, tomata, pebre i patata. Hi ha llocs on hi solen posar fonoll per aromatizar.
Aquest és el frit tradicional, el conegut de matança, però n'hi ha d'altres que no duen fetge o fins i tot de peix, on es substitueix la carn per algún tipus de peix.

Parlant de peix, un de ben apreciat a l'illa, potser el peix per excelència és la llampuga, s'acostuma a pescar a finals d'estiu, i es el peix estrella dels mercats en aquesta època de l'any.

Per anar acabant, ja que la boca es fa aigua i la gana comença a apretar, dir que a part de tot això, també hi ha beguda típica, com és el licor d'herbes, comparable al orujo, un bon digestiu per acabar els àpats aquestes festes.

Espero que no se us hagi despertat molt la gana. Bones festes "

 

Monica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada