diumenge, 1 de març del 2015

VACANCES D’HIVERN

"Fa poc he gaudit de les meves vacances de Nadal a casa meva i d' una escapada al Gener a Madrid, i quan et poses a mirar vols, et dones compte del handicap de la insularitat. Fins ara, viatjar a Barcelona, que és el vol que mes utilitzo (sense contar Alguaire) no m'havia suposat cap problema. Hi ha bones freqüències (Vueling té fins a 10 vols diaris) i es pot aconseguir un bon preu (amb antel.lació i amb descompte de resident), però al anar a Nova York a l'octubre fent escala a Madrid, y ara que hem mirat vols per anar directe a Madrid, m'he donat compte de la poca comunicació que hi ha amb la capital, manca de freqüències i no massa bons horaris. En comparació, estem mes ben comunicats amb Alemanya que amb Madrid.

Això comptant amb el famós descompte per insularitat. Descompte del qual, molta gent ha abusat, i que et venen com un regal i no arriba ni al 50%.  Si mires amb antel.lació, pots trobar bons vols, però, si necessites un vol d'un dia per l'altre, o d 'una setmana per l'altra et pots gastar perfectament 300 euros. Això sense parlar ja de Nadal, un mes i mig abans, els vols ja estaven a 150 euros els mes barats i fins a 600 o 700 euros (parlo de vols a la península: Barcelona, Madrid, Sevilla, Màlaga, etc., res europeu ni transoceànic). Jo vaig comprar els bitllets al mes de setembre, la primera setmana , y ja em van costar 100 euros, amb descompte!
La insularitat es pot veure com un aïllament geogràfic. No tothom es pot permetre sortir de l'illa. Jo per sort, puc sortir-ne cada 2 o 3 mesos. Ens separen pocs quilòmetres de la península, poc més de 200, però aquests els paguem ben cars, ja sigui amb avió o amb vaixell. A comparació, les canàries tenen més descomptes en tema de residència i avantatges per ser insulars, però si que es veritat que no els hi canviaria el lloc, ja que realment estan lluny.

Tot això referent a sortir de l'illa, que evidentment, només pot ser per aire o per mar. Quan agafes el cotxe pots fer, com a molt, 80 kilòmetres de màxim de punta a punta de l'illa. Una mica més si decideixes rodejar-la.  De vegades, et sents angoixat, sobretot si vens de fora (com és el meu cas), ja que l'illa es limitada. No pots "liarte la manta a la cabeza", omplir el depòsit i conduir sense parar, on et dugui el destí, ja que com a molt, et durà al far de Formentor.

La insularitat afecta als preus del transport aeri, terrestre i marítim, però també indirectament als preus dels aliments. Per exemple, a Eivissa, un ciutadà paga un 35%  mes car que un peninsular qualsevol producte que compra en el mercat. I de ben segur que a Formentera serà encara pitjor, ja que ni tan sols hi ha transport aeri.

La insularitat doncs, es un sobrecost que patim els particulars i les empreses pel sol fet d'estar establerts en una illa. Aquest sobrecost també afecta a l'administració (que indirectament afecta també als ciutadans), a l'hora de proveir de béns i serveis als insulars.

Entre tants punts negatius, es pot trobar alguna avantatja, con per exemple, la preferència pels productes de proximitat, ja que preu per preu, es millor allò produït a casa que no pas importar-lo.
D'altra banda, aquesta avantatja es pot tornar en contra a l'hora de voler exportar fora de l'illa productes típics d'aquí, ja que el sobrecost del transport no ho compensa ja que obliga a ajustar molt els marges de benefici.
Crec que els turisme, del que realment viuen molts aquí a les illes, afecta negativament en aquest aspecte de la insularitat, ja que la gran demanda de vols per passar vacances a l'illa fa que els que hi vivim tinguem que pagar també l'elevat cost.

Així doncs, és idíl·lic viure en una illa de la Mediterrània com Mallorca, i sobretot quan arriba el bon temps, que és com viure en unes vacances constants, però el handicap de la insularitat, fa la vida quotidiana una mica més complicada si cap. Ei, però no canvio el lloc on visc, per res del món!"


Mònica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada