dissabte, 30 de juny del 2012

Església de Sant Pere de Ponts (segles XI-XII)


Si passeu per Pons, pregunteu per L’església romànica de Sant Pere de Ponts, es troba situada en la muntanya de Sant Pere, al cim de la qual es troben les ruïnes del castell de Ponts, entre boscos i natura, s’alça aquesta majestuosa col·legiata.
Per accedir-hi des de Ponts s’hi po
deu anar-hi per un trencall de la C-14 (2 km), carretera cap a Andorra o bé a peu , a través d’un antic camí.
Des del punt de vista arquitectònic, l'església és un edifici d’una sola nau, formada per tres grans absis disposats en forma de creuer; a l’interior l'abscís central presenta, a més, tres grans fornícules buidades en el gruix del mur. La nau està coberta amb volta de canó, dividida en tres trams emmarcats per dos arcs faixons i un arc triomfal a l’acabament.
Externament la torre es compon de dos pisos decorats amb finestres geminades, partides per un mainell de secció poligonal.
La singularitat del conjunt és remarcada per l’organització externa dels murs, especialment en el sector de la capçalera. Els elements decoratius, de tipus llombard, es manifesten en la part superior dels murs. Als absis i les arcuacions apareixen espaiades per lesenes i contenen una galeria de finestres cegues de punt rodó a la part superior.
Va ser la seu d’una antiga canònica Agustiniana creada al segle XI sota el patronatge dels comtes d’Urgell. Actualment només se’n conserva l’església, que es degué a la seva edifici a partir de les donacions comtals dels anys 1091-1094
i darrerament, ha estat restaurada en gran part per les aportacions dels veïns d’aquesta localitat.
La primera referència històrica que en tenim data de l’any 1024, l’ abat de Santa Cecília d’Elins, restituí l’església de Cortiuda i d’altres béns eclesiàstics a Ermengol, bisbe d’Urgell, en un judici celebrat a l’interior del temple en presència dels comtes de Barcelona i d’Urgell, acompanyats de llurs magnats. Un diploma del 1089 ja esmenta els canonges a propòsit de la renúncia que en féu un tal Pere, fill d’Arnau i senyor de Ponts, de la possessió simoníaca que tenia sobre aquest temple.
La canònica obtingué importants donacions comtals a la zona de Balaguer, les quals van ser ratificades el 1094, un cop conquerida la ciutat. Al seu entorn, l’any 1143, el comte Ermengol VI dotà l’església de Sant Pere amb tres masos als termes de Ponts, Agramunt i Alòs de Balaguer, respectivament.
El mes de març de 1839 les tropes carlistes expugnaren i incendiaren el castell i l’església de Sant Pere. El cimbori octogonal i la coberta de la volta dels peus de la nau quedaren destruïts. La incúria posterior abocà l’edifici a un progressiu deteriorament, recentment aturat amb els treballs de consolidació i reconstrucció. L’abril de 1931 l’església va ser declarada Monument Nacional de Catalunya per la Generalitat República
També dir que el primer dia del mes de maig, els veïns de Pons fan una romeria aquesta col·legiata, on s’apleguen tots ells en la cel.lebració, fen actes diversos i menjant tots plegats en aquest indret. I també els forasters son benvinguts.
Mercè
 
Núm. IX - Maig-Juny 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada